Noten zijn lekker en zijn veelzijdig te gebruiken, maar kunnen ook veel calorieën bevatten, dus zijn ze wel gezond? En welke noten kun je het beste eten?

Ondanks dat noten calorieën en wat verzadigde vetten bevatten, zitten ze vol goede onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten die goed voor je zijn. Ook zitten ze boordevol vitaminen, vezels en mineralen, zijn ze een goede toevoeging in een vegetarisch dieet en hebben ze veel positieve effecten op het lichaam. Noten kunnen chronische ziektes voorkomen, helpen bij vetopname in het lichaam en werken bloeddruk- en cholesterolverlagend. Alle ongezouten noten zijn gezond, maar dit zijn de 10 meest gezonde noten.

De top 10 meest gezonde noten

  1. Amandelen
  2. Walnoten
  3. Pecannoten
  4. Paranoten
  5. Cashewnoten
  6. Macadamianoten
  7. Pistachenoten
  8. Hazelnoten
  9. Pinda’s
  10. Kastanjes


De voedingswaarden van noten

De voedingswaarden zijn berekend in gram per 100 gram noten.

Per 100g  Calorieën   Eiwitten   Koolhydraten  Verzadigde vetten Onverzadigde vetten
Amandelen 575 21 22 3,7 49,3
Walnoten 654 15 14 6,1 58,2
Pecannoten 691 9 14 6 64
Paranoten 656 14 12 19 47
Cashewnoten 553 18 33 8,8 38,6
Macadamianoten 718 8 14 11 62
Pistachenoten 557 26 28 5,6 40,4
Hazelnoten 628 15 17 4,9 60,7
Pinda’s 567 26 16 7,5 41,6
Kastanjes 131 4 35 0,2 0,9


De vitamines in noten

De vitamines zijn berekend in milligram per 100 gram noten.
De ADH is het procentuele aantal van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Per 100g B1 ADH B2 ADH B3 ADH E ADH
Amandelen 0,2 35% 0,7 50% 4,3 24% 21,8 182%
Walnoten 0,4 34% 0,1 34% 1,4 8,7% 3,1 26%
Pecannoten 0,8 73% 0,1 7% 1,5 9% 1,5 13%
Paranoten 0,6 55% 0,3 2% 6 50%
Cashewnoten 0,3 26% 0,1 9% 4,3 27% 1,9 16%
Macadamianoten 0,7 64% 0,1 7% 2,1 13% 0,5 4%
Pistachenoten 0,6 58% 0,2 11% 2 13% 4,8 40%
Hazelnoten 0,4 36% 0,1 5% 2 12% 25 208%
Pinda’s 0,2 15% 0,1 6% 17,5 109% 6,4 53%
Kastanjes 0,3 27% 0,05 3,3%


De mineralen in noten

De mineralen zijn berekend in milligram per 100 gram noten.
De ADH is het procentuele aantal van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Per 100g Calcium ADH Magnesium ADH Fosfor ADH Ijzer ADH Zink ADH
Amandelen 283 35% 305 81% 625 89% 3.3 24% 3.1 31%
Walnoten 117 15% 196 2% 521 74% 3.4 24% 3.4 34%
Pecannoten 75 9% 130 35% 300 43% 2,5 18% 5 50%
Paranoten 175 22% 350 93% 700 100% 2,8 20% 4,5 45%
Cashewnoten 44 5,5% 269 72% 607 87% 6,7 48% 5,6 26%
Macadamianoten 70 9% 125 33% 190 27% 3,5 25% 1,3 13%
Pistachenoten 131 4% 136 36% 598 85% 4,3 31% 2,9 29%
Hazelnoten 200 25% 154 41% 300 43% 3 21% 2,1 21%
Pinda’s 56 7% 216 58% 456 65% 1,9 14% 3,3 33%
Kastanjes 40 4% 40 13,3% 90 11,3 1 7,1
Zoete mais korrels Diadem